
Att torka bär är faktiskt lite klurigare än att arbeta med frukt. De kan vara svåra att konservera och kan ibland bli sura efter processen. Här får du lära dig hur man gör. Ät bären som de är eller blanda i din müsli. Gott i bröd och som godis till barnen!

VILKA BÄR PASSAR ATT TORKA HEMMA?
Det går att konservera alla bär, men de med tjockare skal är svårare att behandla, som tex krusbär. Dessa passar bättre att bearbeta som puré. Läs även blogginlägget om att Konservera mosade bär
Läs även blogginlägget om att Torka mosade bär
BÄSTA BÄREN FÖR TORKNING
- Blåbär
- Lingon
- Svarta vinbär
- Jordgubbar
- Hallon

TEMPERATUR FÖR BÄRTORKNING
Bär konserveras i 50 grader, du kan använda 30 grader men det tar lång tid
BEHANDLINGSTID FÖR ATT TORKA BÄR
- Tiden varierar från 12 – 25 timmar, beroende på:
- Vad du har för ugn (varmluftsugn eller utan varmluft)
- Tjocklek på skal
- Hur mycket vätska det är i bären
- Om du behandlar dem hela eller om du mosar dem
NÄR ÄR TORKADE BÄR KLARA?
När de är sega. Obs! Om du konserverar hela bär så att de blir stenhårda kommer de inte går att tugga.
FÖRVARING AV KONSERVERADE BÄR
Förvara de konserverade bären torrt, svalt och mörkt. Gärna i en tät glasburk.
VANLIGA FEL VID BÄRTORKNING
Det kan vara svårt att bevara hela bär, och om du lyckas konservera dem kan de vara svåra att blöta upp/tugga. Det är oftast bättre att behandla mosade bär (undantaget jordgubbar)
LÄS
VARFÖR TORKA MED MATTORK?
VÄLJ DIN MATTORK – GUIDE
JÄMFÖRELSE MATTORKAR
VARFÖR KÖPA KVALITETS-MATTORK?
